Hemelvaart in Twente; 6 originele dauwtrap alternatieven!

Op Hemelvaartsdag bestijgt Nederland weer massaal ‘het stalen ros’ om te gaan dauwtrappen. Het is immers een goede gelegenheid om actief te zijn alvorens de BBQ aan te steken of een festival te bezoeken. Een leuke traditie of raak je een beetje verzadigd van deze ‘verplichte kost’? Tijdens Hemelvaart een dagje uit met familie of vrienden kan ook anders. Om het nog leuker te maken én de traditie van het dauwtrappen in ere te houden kom je naar Twente. Hier hebben wij de gaafste dauwtrap alternatieven en mooiste routes voor je klaar staan 😀

Oorsprong van dauwtrappen

Dauwtrappen is een traditie die oorspronkelijk in het Oosten van het land is begonnen. Op Hemelvaartsdag ging men om 3 uur ’s nachts opstaan om zingend op het gras te gaan dansen. Het dauw van het gras zou een zuiverende werking hebben en gebruikelijk zijn om het meifeest of de opleving van de natuur te vieren. De die-hards staan nog steeds midden in de nacht op, maar de meeste mensen kiezen er tegenwoordig voor om toch wat later uit de veren te gaan voor een ochtendwandeling of fietstocht. Met name het fietsen is op Hemelvaartsdag is echt een traditie geworden. Zo zijn er in Twente ook groepen jongeren te zien die, uiteraard met een krat Grolsch bier achterop, pas aan hun fietstocht beginnen wanneer de dauw al lang plaats heeft gemaakt voor de zon.

Quatrocycle

Bij Actief Twente verhuren we uiteraard fietsen, tandems etc. Maar stel je nu voor dat je met z’n 4’en heerlijk relaxed onderuit kunt liggen en tegelijkertijd, al trappend, een mooie rit uit kunt fietsen? Dit kan met onze quatrocycle. Met een groep van 4 tot 20 personen kun je op deze 4-persoons ligfietsen ontspannen genieten van de mooie omgeving van Twente.

Kickbike

Lekker ontspannen de omgeving verkennen, maar toch iets actiever dan ‘onderuitgezakt’ op de ligfiets? Daarvoor hebben we kickbikes. Deze moderne steppen zijn populair onder kinderen en de ‘oudere kinderen’ 😉 Het voordeel is dat er paden toegankelijk zijn waar je normaal alleen te voet kunt komen. Dit maakt het verkennen van Twente een leuk avontuur.

Hemelvaart

Mountainbike

Niks keep calm, gas d’r op! Voor de sportievelingen die liever flink doortrappen zijn er mountainbikes. Het glooiende en bosrijke landschap van Twente is ideaal voor een mountainbiketocht. Echte stoern kearls & wichte bint nig bang veur ’n betke drek an de bokse. Maar douchen na afloop is mogelijk 😉

mountainbike

Solex

Zie jij jezelf al samen met je vrienden, familie of collega’s, getooid in lange leren jassen, tuffen door pittoreske Twentse dorpjes op authentieke snorfietsjes? Gezellig met z’n 2’en of een groep op pad is een ware belevenis. Nostalgisch solexrijden tijdens het dagje uit met de familie of vrienden staat garant voor een hoop lol. Om dit op Hemelvaartsdag te doen is toch wel het meest originele en gezellige dauwtrap alternatief!

Italiaans scooterrijden

Stijlvol dauwtrappen zonder zweetdruppels doe je op onze Italiaanse scooters. Op een stijlvolle Vespa rijdend door het glooiende Twentse coulisselandschap terwijl een licht briesje door je haren waait. Waan je een echte ‘Twentse Bourgondiër’ en geniet van al het moois dat de streek te bieden heeft. Dit kan overigens ook zonder het briesje door je haren op de snellere 45 km/u scooters waarbij een helm wél verplicht is 😉

BBQ Fiets

Bij een geslaagde Hemelvaartsdag hoort een gezellige barbecue. Voor velen is het al een traditie om na het dauwtrappen met een groep vrienden, familie of bekenden het actieve gedeelte af te sluiten met een barbecue. Fietsen en barbequeën zijn misschien de meest voor de hand liggende activiteiten op Hemelvaartsdag, toch kan dit beleefd worden op een originele wijze. Bij Actief Twente hebben we namelijk sinds kort de BBQ Fiets in het assortiment. Zoals de naam al zegt is dit een fiets met aan de voorkant een barbecue bevestigd. Een iemand uit de groep fietst op de barbecue fiets, de rest op gewone fietsen. Mooie routes door Twente kunnen gecombineerd worden met een bezoek aan een supermarkt of ambachtelijke slager. Daarna kun je als groep lekker spontaan op een willekeurige locatie fietsen om de BBQ aan te steken. Fietsen en barbequeën op Hemelvaartsdag is nog nooit zo gezellig geweest.

BBQ Fiets

Culinaire tocht

Dauwtrappen gaat natuurlijk niet op lege maag, een ‘hongerklop’ onderweg kan een behoorlijke spelbreker zijn. Gelukkig zijn alle bovenstaande dauwtrap alternatieven en de overige mogelijkheden van Actief Twente te combineren met een arrangement of lekkere versnaperingen voor onderweg. Op de route zijn diverse lekkere streekgerechten die u kunt proeven bij typisch Twentse gastvrije restaurants op de mooiste locaties. Dit is inbegrepen bij de ‘Proef en Smaak tocht. Een lekkere gevulde picknickmand meenemen voor onderweg, een gezellige high-tea of bbq na afloop, echte Italiaanse pizza’s eten of toch aansluitend een bierproeverij. Het zijn allemaal mogelijk die op Hemelvaart en alle andere dagen bij te boeken zijn.  Neem gerust contact op, er is altijd wel iets origineels mogelijk waarbij iedereen tevreden is. 🙂

happen en trappen

Waarom (alternatief) dauwtrappen in Twente?

“Leuk hoor, al die alternatieven, maar waarom zou dat in Twente moeten?” of “Ik ga toch liever gewoon traditioneel op de fiets dauwtrappen, waarvoor zou dat in Twente gaan doen” zijn zaken die je je wellicht afvraagt na het lezen van dit artikel tot nu toe. Eigenlijk moet je het gewoon zelf ervaren, wij hebben nog nooit bezoekers gehad zijn vertrokken zonder vol enthousiasme over de Twentse omgeving. De belangrijkste redenen hebben we toch maar even op een rijtje gezet:

1. Perfecte gebied voor dauwtrappen

Zonder dauw geen dauwtrappen. De dauw bestaat uit laaghangende waterdamp op vaste voorwerpen (zoals gras) condenseert. Dit gaat vaak gepaard met laaghangende mist. Nu staat Twente hier juist om bekend vanwege de vele riviertjes, beekjes, sloten en kanalen in het landschap. De bekende sagen over de ‘Witte Wieven’ (welke zouden verschijnen uit mistbanken) hebben niet voor niets hun oorsprong in Oost-Nederland.

2. Idyllisch landschap voor de mooiste routes

Twente is de fietsregio van Nederland. Daarnaast wordt Twente ook wel het ‘Landgoed van Nederland’ genoemd. Waarom? Een idyllisch groen landschap van glooiende akkers, paarse dekens van heide, eeuwenoude essen & eikenbomen, bos en houtwallen afgewisseld met pittoreske dorpjes. Do weed need to say more? Bij Actief Twente krijg je de mooiste routes mee.

Voor sfeerfoto's van Twente zie ons Pinterestaccount: https://nl.pinterest.com/actieftwente/
Voor sfeerfoto’s van Twente zie ons Pinterestaccount: https://nl.pinterest.com/actieftwente/

3. Evenementen in de hele regio

Ok, Twente heeft mooie routes en je kunt er lekker eten. Maar er valt ook zeker genoeg te beleven! Tijdens Hemelvaartsdag staan er diverse activiteiten en festivals op het programma die ook nog eens op de route liggen. De bekendste zijn de ‘Hemelse Dag bij het typisch Twentse café Antje & Billie in Weerselo en de ‘Hemel Games’ op recreatiegebied het Hulsbeek te Oldenzaal.
Hemelse Dag: http://www.hemelsedag.nl/
Hemel Games: http://hemelgames.nl/

Bekijk alle blog berichten
Stuur ons een bericht via WhatsApp