Arboretum Poort Bulten! Elk seizoen de moeite waard.

Arboretum Poort Bulten! Elk seizoen de moeite waard.

arboretum de lutte poelIk ben geboren en getogen in Twente en was nog nooit in het arboretum Poort Bulten geweest. Dus in het weekend een lekkere warme jas aan en paraplu mee, het regende namelijk een beetje. Het erge van alles was, dat ik eerst nog op google maps moest kijken waar het precies lag. Met de auto vanaf ons huis 15 minuten rijden en dan waan je je echt in een andere wereld. Wij zijn het bomenpark een paar keer kris kras door gelopen, want wij vonden dat we veel te snel over waren. Ik heb veel foto’s gemaakt, waarvan ik een aantal voor mijn blog heb gebruikt. Dit is niet echt mijn seizoen. Ik houd namelijk van het voorjaar en de zomer, maar als de zon er toch een stukje door piept, dan krijg je de mooiste beelden.

Weet je nog niet precies wat een arboretum is. Hier een korte definitie: het is een geheel of collectie van bomen en planten die nog leven en die samen in een tuin of park staan. Het doel van een arboretum is om kennis op te doen voor bijvoorbeeld de bosbouw of voor boomkwekerijen. Maar het kan ook dienst doen voor de wetenschap. Dit is een korte samenvatting van een prachtige omgeving die de werkelijkheid te kort doet.

Arboretum Poort Bulten

Dit mooie historische bomenpark en de later aangelegde poelenlandschap vormen samen de basis voor het Arboretum Poort Bulten. Wist jij dat je hier wel 2500 bomen en heesters kunt zien? En dat deze uit alle werelddelen komen? Nee! Dan is het misschien tijd dat je het arboretum een bezoekje brengt. Het is echt een unieke plaats en ieder jaargetijde geeft je iets bijzonders. Ben je op zoek naar een beetje rust en stilte, dan ben je hier aan het goede adres!

Ontdek een unieke combinatie van bomen, bloemen en cultuurhistorie

arboretum de Lutte boomBezoek deze mooie botanische tuin en zie wat ieder seizoen jou te bieden heeft! Kom je bijvoorbeeld in het voorjaar, dan loop je zo door een wild bloemenveld en het najaar geeft je een pracht aan bonte kleuren. Wat mij ook opviel waren de vele bijzondere namen: Pruikenboom, Bruidsbloem en bijvoorbeeld de Echte Hickorynoot.

Natuurlijk is dit park niet zomaar ontstaan. Daarom hier een klein stukje geschiedenis: In de vorige eeuw kochten textielfabrikanten grond om daarop hun buitenverblijven te bouwen. Het arboretum is aangelegd door textielfabrikant Gelderman. Hij heeft er een fantastisch bomenpark van gemaakt. In de Tweede wereldoorlog was het arboretum zeer belangrijk voor het verzet. De Engelse en Amerikaanse piloten konden hier namelijk perfect schuilen voor de Duitsers. En die sfeer van vroeger is nu nog te proeven.

Schuilhut in het arboretum

In 2015 heeft het Twents Carmel College een mooie samenwerking gehad met het arboretum Poort Bulten. De leerlingen van het TCC hadden als praktijkopdracht een vogelkijkhut te bouwen. Zo laten ze de leerlingen kennismaken met de praktijk. In 2017 was de schuilhut af. De schuilhut is echt een plaatje om te zien en trekt ook veel bekijks. Als je naar binnen loopt dan hebben ze er een bankje geplaatst met een doorkijkluik om de verschillende vogels te spotten. Voor de leerlingen is het een prachtige opdracht geweest, die ze vol trots kunnen bijschrijven op hun cv.

Het arboretum biedt mooie routes

Het arboretum heeft mooie wandelingen voor jou, die met verschillende kleuren worden aangeduid. Maar wist jij ook dat ze paden hebben voor mindervaliden? Er is naar aanleiding hiervan zelfs een beeld geschonken die ze “de Toegangelijkheid” noemen.

Bij de ingang van het park kun je kijken welke route je wilt lopen. De kortste is 1,9 kilometer die je al slingert door deze mooie botanische tuin leidt. Klik op de link om deze wandeling te downloaden. Heb je een fietstocht in de planning staan. Stop dan even bij het arboretum. Stal je fiets in de fietsstalling die vooraan bij het park staat. En ga wandelend het park door. Heb je geen fietsen bij de hand? Geen probleem, wij hebben meerdere modellen voor jullie op voorraad. Wil je een e-bike of een normale fiets, klik op de link en boek je fiets eenvoudig. Makkelijker kan niet!

actief twente fietsen

Het arboretum Poort Bulten ligt aan de rand van de Lutte en is dus ideaal te combineren met een fietsuitje van Actief Twente!

Ik ben zeker van plan om het arboretum ook in het voorjaar te bezoeken, wanneer de bladeren weer aan de boom zitten en de bloemen en heesters gaan bloeien. Kijken of het mij dan ook zo bekoort als nu. Ik denk het wel 😊.

Deze blog is geschreven door Carolien Bruns. Zij schrijft wekelijks nieuwe blogs. Nieuwsgierig geworden? Lees dan ook haar andere blogs. Wil je nog meer tips voor leuke uitjes klik dan op link!

carolien

Carolien Bruns

Geschreven door

Carolien Bruns

Dit blog bericht is geschreven door Carolien Bruns. Zij schrijft blogs voor Actief Twente. Nieuwsgierig geworden? Lees ook haar andere blogs.

Lees alle berichten van Carolien Bruns

Gerelateerde berichten

Bekijk alle berichten
Stuur ons een bericht via WhatsApp