Rivier de Dinkel

Rivier de Dinkel

De Dinkel kronkelt vanuit Duitsland door Twente met een totale lengte van ca. 45 kilometer. Een deel daarvan stroomt door het Lutterzand. Dit is een beschermd natuurgebied waardoor men de stroom hier nooit heeft mogen reguleren. Hierdoor is de Dinkel uniek gebleven, zijn er ontelbaar veel bochten, steile oeverkanten tot wel 7 meter hoog en is het uitzicht keer op keer grandioos. Tevens is de Dinkel het broedgebied van de zeldzame ijsvogel.

Het stroomgebied van de Dinkel

Het stroomgebied van de Dinkel

De bron van de Dinkel ligt ten noorden van Coesfeld in Noordrijn-Westfalen. Tussen Gronau en Losser in Twente komt de Dinkel Nederland binnen. De Dinkel stroomt dan door het Lutterzand en verlaat Nederland weer in de buurt van Ootmarsum en mondt bij Neuenhaus uit in de rivier de Vechte. Hier wordt het de Overijsselse Vecht.

De Dinkel beschikt over rustige en avontuurlijke delen en is daarmee geschikt voor iedereen. Een van de mooiste gebieden waar de Dinkel door stroomt is het Lutterzand. De Dinkel vormt hier de grillige grens tussen lager gelegen stroomdalgraslanden en de hoger gelegen stuifduinen. De steile Dinkeloevers geven je hier een bron van informatie hoe het Dinkeldal zich heeft gevormd vanaf de laatste ijstijd.

Het Lutterzand

Het Lutterzand

Het Lutterzand is tegenwoordig een afwisselend landschap met vliegdennen, grote dennenbossen, jeneverbesstruwelen en heideveldjes. Van maart tot en met september is het het broedgebied van vele vogelsoorten waaronder de ijsvogel. Bij veel regen treedt de Dinkel regelmatig buiten de oevers, waardoor er meer dan 400 ha. stroomdalgraslanden overstromen. Stroomdalgraslanden zijn graslanden op zandige grond langs rivieren. Daar waar de Dinkel een bocht maakt van 180 graden, dit is in het hartje van het Lutterzand, ligt een soort landtong 'de Groene Staart'. In Twente zeggen wij de 'Greun'n Stet'.

Kanoën op de Dinkel

Actief Twente biedt 4 kanotochten op de Dinkel aan. Een 6 uur durende dagtocht die loopt van Overdinkel naar het Lutterzand. Twee tochten van Cafe Keet’n Zwart in de Lutte naar het Lutterzand en de kanotocht van Lattrop naar Lage. Deze laatste is de Beneden Dinkel kanotocht. Voor meer informatie over de kanotochten verwijzen we jullie naar de onderstaande kano pagina’s.

Let op: De Dinkel is bevaarbaar van 1 september tot en met 31 maart.

Meer lezen over de Dinkeltocht?

Check de blog van Carolien! Zij heeft de Dinkeltocht zelf gevaren en haar ervaringen gedeeld.

Stuur ons een bericht via WhatsApp