Kanotocht op de Dinkel!

Een mooi stukje (Actief) Twente

Kanovaren op de Dinkel 🚣

Kanovaren op de Dinkel 🚣

Ze zeggen wel eens, “wat je verkoopt moet je ook ervaren hebben”. En ergens klopt dit wel! Hoe kun je er anders enthousiast over zijn? Daarom werd het voor mij tijd om te gaan kanovaren op de Dinkel!

kanovaren_dinkel

Canadese kano’s

Bij Actief Twente in Beuningen (Overijssel) worden er Canadese kano’s verhuurd. Je kunt hier met z’n tweeën of drieën in. Wij zijn met z’n tweetjes op pad geweest en ik kan niet anders zeggen dan dat het kanovaren op de Dinkel fantastisch was.

Startpunt Keet’n Zwart

Wil je kanovaren op de Dinkel dan begin je als eerste met het maken van een reservering bij Actief Twente. Vanaf 01 september tot en met 31 maart mag je kanovaren op de Dinkel. De kanotocht is eenvoudig online te boeken en vergeet ook niet om een keuze te maken voor je vervoer terug. Want je start met je kanotocht bij Keet’n Zwart in de Lutte en van daaruit vaar je naar het Paviljoen in het Lutterzand. Hier eindigt je kanotocht en dan moet je natuurlijk nog weer terug. Wij kozen er voor om onze eigen fietsen mee te nemen. En Actief Twente zorgt er dan voor dat je fietsen klaar staan in het Lutterzand. Lijkt mij een uitstekende optie en een prima service. Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden maar die worden allemaal duidelijk op de website uitgelegd.

Vriendelijke medewerker

kanovaren_dinkel_lutterzand

Aangekomen bij Keet’n Zwart staat er een vriendelijke medewerker van Actief Twente die ons hartelijk ontving. Van hem krijg je de uitleg, de kano, de peddels, de waterdichte ton en het zwemvest. Daarna begint de kanotocht. Het instappen is altijd een beetje hilarisch en wiebelig. Maar als je eenmaal zit komt het goed. Je hoeft het ook niet alleen te doen, de medewerker van Actief helpt je een handje en zegt precies hoe je het beste in de kano kunt stappen.

Obstakels

En dan ga je op weg om één van de mooiste tochten door Twente te varen, misschien wel één van de mooiste van Nederland. De Dinkel is en blijft nog steeds een schitterend stukje ongerepte natuur waar niet gezaagd of gesnoeid mag worden. Het valt namelijk onder het Natura2000 gebied.

Dit is onderweg zeker te zien want we kwamen al vrij snel een obstakel tegen waar we nog net langs konden varen. Met veel passen, meten en bijsturen konden wij de laaghangende boom en wat er verder nog in het water lag omzeilen. Wat mij betreft blijft dit altijd heel lachwekkend, want voordat je het weet zit je weer vast in de kant. Maar het is ons gelukt 😀.

kanovaren_dinkel_natura2000

Daarna vervolg je de kanotocht op de Dinkel en kom je langs de meest prachtige natuur die er in Twente te zien is. Wat mij ook opviel was de rust. Het enige dat je hoorde waren de vogels en de peddels die door het water gingen. Hoe dichter je bij het Lutterzand komt hoe indrukwekkender ik de omgeving vond. En hoe prachtiger mijn foto’s werden. Ik heb er wel 100 gemaakt, maar hier toch een kleine impressie! Je moet ook niet alles prijsgeven, want zelf ontdekken en zien is nog veel mooier!

Hondenveldje

Ben je in het Lutterzand aangekomen dan heb je ook meteen veel bekijks van de vele wandelaars. Bij het hondenveldje moesten wij uit de kano stappen, want hier lag het volgende obstakel. De natuur heeft de laatste jaren flink kanovaren_dinkel_hondenveldjehuisgehouden en dat is ook te zien in het Lutterzand. Dus hebben we de kano uit het water getild en een stukje verder er weer in gelegd. Het blijft oppassen geblazen, want het is een erg wiebelig ding als je er opnieuw moet instappen. Maar ook nu bleven we gelukkig droog! En konden we het kanovaren op de Dinkel voortzetten.

Eindpunt de Kribbenbrug

En dan kom je uiteindelijk bij het laatste gedeelte van je kanotocht op de Dinkel. Je vaart tot net voor het bruggetje en hier staat de medewerker van Actief Twente al op je te wachten. Hij helpt je gelukkig weer uit de kano zodat je droog aan wal komt. Ook heeft hij de voertuigen klaar staan, zodat je de tocht verder kunt afmaken.

kanovaren_dinkel_bruggetje

Tip: De kano’s zijn nog al zwaar en deze moeten weer op de trailer. Als je tijd hebt, help de medewerker even om de kano erop te tillen. Hij zal je zeker zeer dankbaar zijn 😃.

Knooppunten route

Via een knooppunten route die je van de medewerker krijgt vervolg je je tocht weer terug naar Keet’n Zwart. Het mooie van deze tocht is dat je weer door het Lutterzand gaat. Alleen nu niet via het water maar over het fietspad. Dit is een route van net iets meer dan 4 kilometer. Ga je met de fiets dan ben je met een kwartiertje weer bij het beginpunt. Kies je voor de kickbike dan duurt het iets langer. Maar de kickbike is altijd een leuk alternatief en ook nog eens lekker sportief. Wij hadden voor onze eigen fietsen gekozen en hebben hiermee de kanotocht afgerond.

Mijn ervaring

Ik ken het Lutterzand al heel veel jaren en heb het zien veranderen. Wandelpaden zijn er niet meer of ze zijn een stukje verlegd en de fietspaden hebben ook een nieuwe route gekregen. Dit alles komt doordat de Dinkel zijn eigen pad kiest.  Als je wandelt in het Lutterzand dan zijn de stuifzandgebieden prachtig om te zien. Maar nu zagen wij het een keer vanaf het water en dan krijgt het toch echt nog weer een nieuwe dimensie. Wil je weten wat het Lutterzand je nog meer te bieden heeft, klik dan op de link!

kanovaren_dinkel_kano

Kanovaren op de Dinkel nog tot 31 maart

Het kanovaren op de Dinkel was fantastisch en zeer zeker de moeite waard. Je kunt deze kanotocht nog maken tot en met 31 maart. Dus wees er snel bij, want vanaf 01 april wordt het weer een rustgebied voor de vogels en overige dieren.

Wil jij ook kanovaren op de Dinkel, klik dan op de link en reserveer je kanotocht nu! Wist je dat deze tocht ook heel leuk is om te varen met kinderen? En boek dan de kickbike voor je terugtocht. Gegarandeerd dat je veel plezier en succes hebt!

Vanaf 01 april gaan wij weer kanovaren op de Bornse Beek en in Duitsland. Dus houd onze website of socials in de gaten!

Ik kan alleen maar zeggen (schrijven) dat wij een onwijs mooie en leuke dag hebben gehad. En dat de kanotocht op de Dinkel er eentje is, die je absoluut een keer gevaren moet hebben!

kanovaren_dinkel_canadese_kano

Deze blog is geschreven door Carolien Bruns. Zij schrijft blogs voor Actief Twente. Nieuwsgierig geworden? Lees ook haar andere blogs. kerstvakantie 2021 carolien

Carolien Bruns

Geschreven door

Carolien Bruns

Dit blog bericht is geschreven door Carolien Bruns. Zij schrijft blogs voor Actief Twente. Nieuwsgierig geworden? Lees ook haar andere blogs.

Lees alle berichten van Carolien Bruns

Gerelateerde berichten

Bekijk alle berichten
Stuur ons een bericht via WhatsApp