Dit zijn de 5 tips als je gaat kanovaren!

Tips & Tricks wanneer je te water gaat

Dit zijn de 5 tips als je gaat kanovaren!

Dit zijn de 5 tips als je gaat kanovaren!

Heb jij nog maar weinig ervaring met kanovaren? Of ben je bang om in het water te vallen? Maak je niet druk! Met deze tips kun jij kano varen als een pro.

1. Zorg voor de juiste materialen.

Wanneer je een activiteit in de natuur gaat doen is het belangrijk om de juiste materialen mee te nemen. Wij hebben stabiele kano’s en peddels maar jijzelf kunt ook goede voorbereidingen treffen:

2. Veilig en stabiel in een kano stappen.

Het instappen in een kano kan lastig zijn. Wanneer een kano nog niet beladen is is deze minder stabiel. Om goed in een kano te stappen is er een handige techniek: Kanovaren tips

Leg de kano gelijk aan de oever. Plaats een hand op de rand van een kano en stap met één voet in het midden van de kano. Buig omlaag en pak de andere kanorand vast. Maak jezelf klein, hoe kleiner je bent hoe stabieler. Ga op je knieën zitten in de kano. Blijf zo zitten totdat de andere persoon ook in de kano is gestapt. Daarna neem je zelf je positie in.

3. Peddel met een goede slag.

Tijdens de kanotocht wil je zo min mogelijk energie verspillen dus is het belangrijk dat je een goede peddel techniek hebt. Bekijk hieronder het filmpje met de juiste peddeltechniek.

4. Maak een rolverdeling.

Het hebben van een rolverdeling in een kano is ontzettend belangrijk. Wie neemt de leiding?  Welke plek moet je innemen in de kano? Peddelen we om en om of tegelijk? Een goede rolverdeling zorgt letterlijk voor een goede balans in een kano. Degene die voorin zit stuurt en bepaald het ritme. Degene achterin volgt en past zich aan aan de voorste in de kano.

5. Weet hoe je een noodstop moet maken.

Tot slot is het ook belangrijk om de noodstop te leren. Je maakt een noodstop door de peddel direct naast de romp in het water te steken en je krachtig tegen de vaarrichting in te duwen. Wissel deze beweging  af van links naar rechts.

Met deze tips kun je goed voorbereidt gaan kanovaren. Wil je de mooiste kanotocht in Nederland beleven dan raden we je aan om te gaan kanovaren op de Dinkel.

Carolien Bruns

Geschreven door

Carolien Bruns

Dit blog bericht is geschreven door Carolien Bruns. Zij schrijft blogs voor Actief Twente. Nieuwsgierig geworden? Lees ook haar andere blogs.

Lees alle berichten van Carolien Bruns

Gerelateerde berichten

Bekijk alle berichten
Stuur ons een bericht via WhatsApp