Bornse Beek

Bornse Beek

Door het prachtige landschap bij Borne en Zenderen stroomt de Bornse Beek. Deze beek is door waterschap Reggen en Dinkel flink onder handen genomen. Het zorgt er namelijk voor dat het water vanuit Borne, Hengelo en Enschede afgevoerd wordt. Hierdoor geeft het waterschap nieuwe kansen aan de natuur en houdt het water in toom.

Ontstaan van de Bornse Beek

Ontstaan van de Bornse Beek

De Bornse Beek is gevormd door meerdere beken. Hij begint in Hengelo waar de Berflobeek en de Elsbeek (ook wel Drienerbeek genoemd) samen komen. Vandaar uit loopt de beek door naar Zenderen en waar hij uiteindelijk eindigt in Almelo. Hier mondt de Bornse Beek uit in het Lateraalkanaal. Een deel van het water wordt hier afgevoerd naar de Weezebeek. En deze komt uiteindelijk uit in de Regge. De Bornse Beek is de ideale beek om een leuke kanotocht op te varen. Je vindt er prachtige natuur en het is er heerlijk stil. Onderweg kom je 2 spannende maar bevaarbare watervalletjes tegen. Deze worden ook wel balgstuwen genoemd. Deze watervalletjes maken deze tocht net iets avontuurlijker maar zeker niet moeilijker. Tevens heeft het voormalige Waterschap Regge en Dinkel, dit heet nu Vechtstromen, op verschillende plaatsen in de Bornse Beek vispassages aan laten leggen. Deze heten ook wel vistrappen.

Wat is een Balgstuw en Vistrap

Wat is een Balgstuw en Vistrap

Een balgstuw is een stuw waar een soort rubberen doek wordt bevestigd aan constructies op de bodem van het water en de oevers. Zodra het waterpeil te hoog staat, wordt de balg met water en lucht volgepompt waardoor de stuw omhoog komt. Zo wordt bijvoorbeeld het achterland beschermd tegen te hoog water. Een vistrap zorgt ervoor dat de vissen toegang hebben tot het achterland. Als er namelijk een dijk of bijvoorbeeld een balgstuw in het water zit, kunnen de vissen hier niet komen. Op deze manier kunnen ze veilig langs dit bouwkundig gemaakte kunstwerk zwemmen. Op het plaatje hiernaast zie je duidelijk dat er een klein watervalletje om de balgstuw is gemaakt.

Kanoën op de Bornse Beek

Actief Twente biedt 1 kanotocht op de Bornse Beek aan. Voor meer informatie over de kanotocht verwijzen we jullie naar de onderstaande kano pagina.

Stuur ons een bericht via WhatsApp