Zoek je een Italiaans restaurant in Hengelo? En je wilt de beste pizza eten? Lees het interview met Fabio.

Zoek je een Italiaans restaurant in Hengelo? En je wilt de beste pizza eten? Lees het interview met Fabio.

Ben jij op zoek naar een overheerlijke pizza en zoek je een Italiaans restaurant in Hengelo? Dan ben je bij Fabio van Lab26 aan het goede adres. Hij maakt de beste pizza’s (naar mijn mening 😁) van Twente en omstreken. Tijd om Fabio eens beter te leren kennen.

pizza bezorgen hengelo fabio

Wie is Fabio en waar komt hij vandaan?

Fabio is geboren in Napoli (Napels) in 1985 en in zijn jonge jaren was hij een fanatiek springruiter. Door zijn internationale carriere kwam hij vaak in Nederland en hierdoor ontstond het idee om een Italiaans restaurant te beginnen in Hengelo. Dit was niet zo vreemd want koken was zijn tweede grote hobby. In Italië had hij een bijbaantje in een Italiaans restaurant, maar Fabio wilde meer, hij wilde zijn eigen restaurant! Het avontuur kon beginnen!

Waarom Nederland (Hengelo) en niet het warme Italië?

Omdat Fabio een gat in de markt zag! Hij miste namelijk in Twente de traditionele Napolitaanse keuken en hij wilde de Twentenaren graag kennis laten maken met deze keuken. Dat betekende wel dat zijn pizza bodem van dezelfde kwaliteit moest zijn als die in Italie. Fabio gebruikt voor zijn pizza bodem namelijk zuurdesem en door de temperatuur verschillen die wij in Nederland kennen, was het voor Fabio een uitdaging om het juiste deeg te ontwikkelen. Zoals jullie allemaal weten regent 🌧  het de ene dag in Nederland en de volgende dag schijnt de zon ☀️. Deze weerelementen zijn zeer belangrijk voor Fabio in het ontwikkelproces van zijn deeg. Hij spreekt erg gepassioneerd over zijn deeg en dat is zeker te proeven aan zijn pizza bodem.

Wat vind jij het mooiste plekje in Twente?

Daarop is zijn antwoord kort maar krachtig! “Alles”. Hij wil hier geen keuze in maken. Hij vindt heel Twente mooi en geniet ervan met volle teugen.

Jouw Italiaans restaurant in Hengelo heet Lab26. Waar komt deze naam vandaan?

Lab staat voor het Italiaanse woord “laboratorio” wat in het Nederlands weer laboratorium betekent. In het laboratorio doen ze veel onderzoek naar gerechten, specerijen en ingredienten. Maar ook naar het rijzen van het deeg. Fabio’s labatorio, zoals hij het zelf zo mooi noemt, was een klein keukentje dat in het beneden gedeelte van zijn woning zat. Hier heeft hij uren en dagen door gebracht om onderzoek te doen naar zijn beste pizza gerechten en pizza bodems. Niet voor niets heeft zijn Italiaans restaurant in Hengelo een prijs gewonnen. Het magazine Italie heeft hem uitgekozen tot het beste restaurant in Nederland van 2019!

italiaans restaurtant pizza hengelo

Wat maakt jouw pizza anders?

Het “anders” volgens Fabio, zit hem in de bereidingswijze en de verse ingrediënten die hij wekelijks via zijn familie in Italië aangeleverd krijgt. Anders is volgens hem niet meteen lekkerder, maar voor Fabio is het een werkwijze om steeds met iets nieuws te komen. Een pizza maken is namelijk een kunst en in Napels is die kunst ontstaan. Daarom hebben de Napolitanen in 2017 daar de erkenning voor gekregen en staat de Napolitaanse pizza op de lijst van immaterieel werelderfgoed van Unesco.

italiaans restaurant pizza hengelo

Waarom kies je voor een pizza gemaakt in de steenoven?

Door een Nederlandse vriend kwam hij in aanraking met de steenoven pizza. Het voordeel van een steenoven is, dat deze op hout worden gestookt en door het vuur de steenoven tussen de 400 a 450 graden warm kan worden. Het deeg heeft deze hoge temperatuur nodig om als een goede pizza de oven te verlaten. Verder houdt de baksteen van de steenoven de temperatuur goed vast.

Wat is de favoriete pizza van Fabio?

De pizza met champignons, ham en truffel. Hij noemt deze, de pizza Bianca! Bianca betekent in het Italiaans wit. Fabio gebruikt op deze pizza dan ook niet de traditionele tomatensaus, maar kookroom en deze is wit 😁. Omdat de tomaten hun oorsprong in Amerika kennen en deze niet altijd in Italië te koop waren, werd een witte room gebruikt. Ik heb de pizza Bianca laatst geproefd en het is even wennen. Je bent namelijk de traditionele tomatensaus gewend, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het een erg smakelijke verandering vond.

Mag alles van jou op een pizza zitten?

Hij vindt van wel. “Maar bewerk het” zegt hij. Als voorbeeld geeft hij de ananas. Dit kan op een pizza. Maar gooi hem er niet in het geheel op. Bewerk of verwerk de ananas. Maak er hele fijne stukjes van of bak de stukjes ananas heel licht aan en voeg deze dan toe aan je pizza 🍕.

Wat doen wij thuis pizza bakkers volgens jou fout?

Daar is Fabio heel kort over. Simpel! Veel teveel ingrediënten. Fabio noemt dit ook wel “de pizza alles” 😁.  Doordat je teveel ingrediënten gebruikt, gaat de kwaliteit van de pizza enorm achteruit. Door een paar ingrediënten aan je pizza toe te voegen, proef je in een hap alles wat je proeven moet. Het gaat eigenlijk bij al je gerechten die je bereidt om de smaak en dit geldt zeker ook voor de pizza. Een belangrijke tip van Fabio is? Doseer je hoeveelheid aan ingrediënten en je hebt een top pizza. Eet smakelijk!

italiaans restaurant pizza

Waarom een pop-up bij Actief Twente?

Fabio wil graag zijn Italiaans restaurant dat in Hengelo zit en heerlijke pizza’s maakt meer onder de aandacht brengen. Zo ontstond het concept: Op locatie pizza’s bakken! In de zomer staat Fabio vaak bij Actief Twente voor grote groepen zijn overheerlijke pizza te serveren. Voor de winter is het unieke concept ontstaan van het Pizza Pop-Up Restaurant. Bij deze nodigen Fabio en Actief Twente je graag uit in ons pizza restaurant. Wanneer is de pop-up bij Actief Twente? Elke woensdagavond vanaf 17.00 uur ben je van harte welkom in Beuningen 😊. Je hebt de mogelijkheid om de pizza af te halen, laten bezorgen of je reserveert een tafel bij Actief Twente. Wil je meer weten over de pizza pop-up? Klik op de link!

Deze blog is geschreven door Carolien Bruns. Zoek je dus een goed Italiaans restaurant voor de beste pizza in Hengelo? Ga naar Lab26 van Fabio!

carolien

Carolien Bruns

Geschreven door

Carolien Bruns

Dit blog bericht is geschreven door Carolien Bruns. Zij schrijft blogs voor Actief Twente. Nieuwsgierig geworden? Lees ook haar andere blogs.

Lees alle berichten van Carolien Bruns

Gerelateerde berichten

Bekijk alle berichten
Stuur ons een bericht via WhatsApp