Kerstvakantie uitjes…, heb jij al iets gepland?

De kerstvakantie van 2021 staat weer voor de deur en dit biedt altijd tal aan leuke uitjes. Ben je op zoek naar tips voor je kerstvakantie of voor de maand december? In mijn blog neem ik je mee naar een sfeervolle kerst in Twente.

Kerstvakantie in Twente

Als het om tradities gaat heeft Twente heel veel te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de vele kerstmarkten waaronder die van Ootmarsum, de kerst- en kunstmarkt en de fraaie kerstmarkt in Denekamp. Verder hebben we Midwinterhoornblazen, carbidschieten en het ‘kniepertjes bakken’. De Twentenaar spreekt het uit als: ‘kniepekes bakk’n’. Ik geef je hieronder een paar leuke tips en bijzonderheden die jouw uitje tijdens de kerstvakantie compleet maken!

Kerstmarkten Twente kerstvakantie uitje kerstbal

Er zijn twee kerstmarkten die ik graag wil benoemen en dat zijn de Kerstmarkt in Ootmarsum en de Kerstmarkt in Denekamp.

Op zaterdag 11 en zondag 12 december 2021 kun je genieten van de  Kerst en Kunst markt in Ootmarsum. Deze magische kerstmarkt vind je in het historische centrum van Ootmarsum. Je wordt verwelkomd door bekende kunstenaars, leuke lifestyle kraampjes en heerlijk verwarmde terrassen. Deze kerstmarkt bezorgt je een onvergetelijke dag. Kortom, kom naar Ootmarsum voor het ultieme kerstgevoel.

Uitje Kerst en Kunst Ootmarsum

Daarnaast hebben we ook de Kerstmarkt in Denekamp. Deze wordt jaarlijks gehouden op zondag 19 december en trekt veel bezoekers van jong tot oud. De levende kerststal is een grote trekpleister en de levende schapen maken het geheel compleet.

Weihnachtsmarkten

De kerstmarkten ‘Weihnachtsmarkten’ in Duitsland behoren toch echt wel tot het ultieme uitje in de kerstvakantie. Als je echt de sfeer van kerst wilt proeven moet je bij onze oosterburen zijn. Zij zijn heer en meester op gebied van de kerstmarkten. Hier kun je talloze kraampjes vinden met snuisterijen, maar er zijn ook veel, heel veel kraampjes met glühwein en eten. Onze Duitse vrienden weten hoe zij je dag onvergetelijk kunnen maken. Heb je interesse in een Weihnachtsmarkt hier vlak over de grens? Dan raad ik je de volgende kerstmarkten aan: die van Nordhorn, Münster en Dusseldorf. Succes gegarandeerd.

kerstvakantie uitje cholademelk

De kerstshows bij de tuincentra’s

Een leuk kerstvakantie uitje in Twente zijn de kerstshows bij de verschillende tuincentra. Twente kent met Tuincentrum Borghuis in Deurningen, Tuincentrum Oosterik in Denekamp en Tuincentrum Wolters in Overdinkel drie van de grootste tuincentra van Nederland. Het opbouwen van de kerstshow begint al vroeg. In augustus/september worden de kerstspullen van ‘zolder’ gehaald en wordt het tuincentrum omgebouwd tot een winter-wonder-land met heel veel mooie kerstartikelen. Dus zeker een kijkje waard! Vooral de kerstshow bij Oosterik (het op een na grootste tuincentrum van Nederland) met een compleet landschap vol kerstdorpen is indrukwekkend. Ook dit jaar is het weer een waar schouwspel.

tuincentrum oosterik

Midwinterhoornblazen

Het midwinterhoornblazen is een oude traditie die veel in Twente voorkomt. Je kunt de midwinterhoorn horen van de eerste zondag van de advent tot en met Driekoningen (6 januari). Omdat veel mensen niet weten wat een midwinterhoorn is, heb ik het hieronder even kort uitgelegd.

Wat is een midwinterhoorn? Het is een houten blaasinstrument dat gemaakt is van een licht gebogen stam of een dikke tak en hij is hol van binnen. Bovenop wordt een mondstuk geplaatst. Doordat de lengtes van de midwinterhoorn nogal verschillen heb je daardoor ook de verschillende tonen.

Waarom blazen ze de midwinterhoorn in deze periode? Daar zijn meerdere verhalen over. Ik heb gekozen voor het verhaal dat de midwinterhoorn in de winter de boze geesten en de donkere dagen wegblaast. Wat mij betreft kunnen ze dan niet hard genoeg blazen, ik ben namelijk meer van het voorjaar 😎.

Tip! In Twente hebben wij mooie wandeltochten voor je. Lees ook mijn blog ‘winteruitjes in Twente’, hier staat een midwinterhoornwandeling in beschreven.

Kerstvakantie uitje midwinterhoorn blaasgroep
De midwinterhoorn blaasgroep ‘Doarper mirweenterhoarnbloazers’ uit Denekamp

Kerstcircus Enschede

Ook in de kerstvakantie van 2021 organiseert Enschede weer het Kerstcircus. Waar? In het Volkspark! Inmiddels is het een traditie geworden om een wervelende show neer te zetten met nationale en internationale circusartiesten. Daarnaast zijn er op het terrein een kinderboerderij en verschillende foodtrucks waar je ook heerlijk kunt vertoeven. Kom naar Enschede voor dit spektakel tijdens je kerstvakantie!

kerstvakantie uitje circus enschede

IJsbaan Oldenzaal

Ja, je leest het goed! Oldenzaal heeft ook dit jaar weer een ijsbaan. Waar kun je deze vinden? Op het Plechelmusplein, bij de Plechelmusbasiliek. Van 26 november tot en met 29 december 2021 kun je hier rekenen op veel gezelligheid, curlingwedstrijden en heerlijke warme chocolademelk. Of je nu met je familie, vrienden of met je collega’s gaat, de ijsbaan in Oldenzaal is een heerlijke ontmoetingsplek voor iedereen. Heb je geen schaatsen? Geen probleem! Je kunt ze bij de schaatsbaan in Oldenzaal huren. Bij je kerstvakantie hoort zeker een uitje op de schaatsbaan!

schaatsbaan oldenzaal

Carbidschieten

Dit vind ik zelf één van de leukste gebruiken in Twente. Het carbidschieten op oudejaarsdag. Het is een ‘onmeunig’ kabaal maar de gezelligheid erom heen, dat heeft iets dat moeilijk uit te leggen is. Dat moet je gezien of gehoord hebben 😀. Weet jij niet wat carbidschieten is: hier een korte uitleg. Carbidschieten doe je met melkbussen en deze worden gevuld met nat carbid. Je sluit de melkbus af met een bal en steekt de melkbus aan. Dit geeft een enorme knal en de bal vliegt tientallen meters ver. Dit spektakel wordt altijd in het buitengebied gedaan onder het genot van een borrel. Veel borrels! Wil je een net iets ander uitje in de kerstvakantie? Dan is carbidschieten zeker een aanrader!

carbid schieten
Carbid schieten Twente. Foto afkomstig van TwenteActueel.

Kniepertjes bakken

Altijd in de kerstvakantie net na kerstmis pakken de oma’s of moeders het wafelijzer tevoorschijn en dan worden deze heerlijke koekjes gebakken. Ze zijn beter bekend als nieuwjaarsrolletjes. De koekjes worden gebakken in een speciaal wavelijzer. Het recept van de nieuwjaarsrolletjes zit vaak al jaren in de familie en wordt generaties lang doorgegeven. Het kniepertje is een langwerpig koekje dat rond is en hol van binnen. Dat hol van binnen is ook praktisch, want zo kun je er nog een dot slagroom in spuiten. Ik zeg: ‘eet smakelijk’! En wil jij ook graag een nieuwjaarsrolletje, dan vind je ze tegenwoordig ook al in de schappen van de supermarkt. Maar niets kan op tegen het zelfgemaakte ‘Kniepeke’ van je oma of moeder 😋. Dit is geen uitje, maar een tip in de kerstvakantie om deze heerlijke rolletjes eens te proeven.

Ontdek Twente met Actief Twente

Met Actief Twente op pad? Dat kan ook! Wij hebben vele leuke uitjes in de kerstvakantie voor je. Pak een tandem en fiets op oudejaarsdag langs het carbidschieten. Of boek een e-chopper om de omgeving te verkennen en kijk naar alle mooi versierde huizen, restaurants en buurtbomen 🌲. Tip! Denk ook even aan je handschoenen, want het kan af en toe wat frisser zijn op de chopper. Maar met handschoenen aan, is het zeker de moeite waard. Ook hebben wij vanaf november 2021 een binnenbaan voor jeu de boules. Ga gezellig met familie of vrienden de uitdaging aan en boek een jeu de boules baan bij Actief Twente. Wil je gezellig naborrelen dan hebben wij verschillende mogelijkheden voor je. Klik op de link welke uitjes wij in de kerstvakantie nog meer aanbieden!

Tot slot wens ik jullie allemaal hele fijne kerstdagen en een mooi, gezond en actief 2022 ⭐.

kerstvakantie chopper
kerstvakantie 2021 chopper

Deze blog is geschreven door Carolien Bruns. Zij schrijft wekelijks nieuwe blogs. Nieuwsgierig geworden? Lees dan ook haar andere blogs. Wil je nog meer tips voor een winteruitje klik dan op de link!

kerstvakantie 2021 carolien

Bekijk alle blog berichten
Stuur ons een bericht via WhatsApp