Verkeersborden, waar mag ik rijden met welk voertuig?
Wij krijgen vaak de vraag waar je mag rijden met welk voertuig. Wij gaan proberen om hieronder wat meer duidelijkheid te geven. Nu moeten we er wel bij vermelden dat de regels ‘creatief’ worden geïnterpreteerd door de handhaving. Wij raden je aan om altijd de borden onderweg goed te checken en je te houden aan de verboden/geboden die aangegeven worden.
Welke verschillende voertuigen zijn er?
- Voertuigen zonder kenteken
- Voertuigen met blauw kenteken
- Voertuigen met geel kenteken
- Voertuigen met een autokenteken
Voertuigen zonder kenteken
Wij hebben veel voertuigen zonder kenteken in de verhuur. Deze voertuigen staan gelijk aan een fiets. Hier mag je dus overal mee fietsen. De voertuigen zonder kenteken zijn:
- Fatmaxen
- Knaapbikes
- Beach Cruisers
- Alle overige fietsen
Voertuigen met blauw kenteken
Alle voertuigen met kenteken geel of blauw zijn tegenwoordig helmplichtig. Vroeger was er geen helmplicht voor voertuigen met een blauw kenteken. Deze voertuigen mogen ook maar 25 km/u rijden. Een voertuig met blauw kenteken wordt ook wel een snorfiets genoemd. Voertuigen met blauw kenteken kunnen elektrisch aangedreven zijn of met een verbrandingsmotor. De voertuigen met blauw kenteken zijn:
- Choppers
- Benzine scooters
Voertuigen met geel kenteken
Voertuigen met geel kenteken zijn helmplichtig en mogen 45 km/u rijden. Voertuigen met geel kenteken worden ook wel bromfiets genoemd. De voertuigen met geel kenteken in onze verhuur zijn:
- Benzine scooters
- Speed Pedilec
Voertuigen met autokenteken
Voor voertuigen met een regulier autokenteken gelden dezelfde regels als voor een auto. Voertuigen met een autokenteken mogen niet op het fietspaden rijden en moeten op de ‘normale’ weg rijden. Voertuigen met een regulier kenteken zijn:
- Tuktuk
Verplicht en onverplicht fietspad. Wat is het verschil?
Wat is een verplicht fietspad
Een verplicht fietspad is een fietspad met een rond blauw bord met een witte fiets. Als fietser ben je verplicht om hier te rijden. Voertuigen met een blauw kenteken (snorfietsen) mogen/moeten op dit fietspad rijden. Soms moeten snorfietsen op de rijbaan rijden. Gemeentes kunnen dit lokaal besluiten. Houd dan ook goed de borden in de gaten. Voorbeelden hiervan zijn Amsterdam en Utrecht. Hier moeten de snorfietsen op de rijbaan rijden. Voertuigen met geel kenteken (bromfiets) mogen in sommige gevallen niet op een verplicht fietspad, dit ligt aan het bord (met witte brommer). Als er geen verplicht fietspad is moeten zij op de rijbaan rijden.
Wat is een onverplicht fietspad
De meeste discussie bestaat over het onverplichte fietspad. Op het onverplichte fietspad mogen alleen fietsers fietsen of snorfietsen met elektrisch aangedreven motor. Dus een benzine scooter mag niet op een onverplicht fietspad maar een elektrische chopper wel. Maar wij weten dat handhaving (Boa’s) hier soms anders over denken en chopperrijders aanspreken op het gebruik van een onverplicht fietspad. Dus let goed op de borden onderweg.
Enschede
In de binnenstad van Enschede geldt per 2020 een totaalverbod op brom- en snorfietsen. Je mag dus niet met je voertuig met kenteken door de binnenstad van Enschede rijden. Dit verbod geldt ook voor speed pedilecs.
Duitsland
In Duitsland kennen ze al deze verschillen niet. Daar zijn fietspaden voor fietsen. Alles met een kenteken moet op de rijbaan rijden. Dit kan dus betekenen dat je met je snorfiets (25 km/u) op een autobaan waar een snelheidslimiet geldt van 100 km/u moet rijden. Let dus goed op in Duitsland waar je mag rijden en waar je je veilig voelt. Je zult ook merken dat als je in Duitsland ergens rijdt waar dit niet mag je direct wordt gecorrigeerd door passanten. Houdt er ook rekening mee dat de Duitse politie strenger optreedt dan Nederlandse politie.
Geschreven door
Carolien Bruns
Dit blog bericht is geschreven door Carolien Bruns. Zij schrijft blogs voor Actief Twente. Nieuwsgierig geworden? Lees ook haar andere blogs.
Lees alle berichten van Carolien Bruns