Midwinterhoorn blazen in Twente, wat is de traditie hier achter?
Heb jij hem al gehoord? De roep van de midwinterhoorn? Het is namelijk weer zover. De blazers halen de midwinterhoorn tevoorschijn op de eerste zondag van de advent en je kunt hem horen tot en met Driekoningen (06 januari). Het is een eeuwenoude traditie waar we in Twente nog steeds zeer trots op zijn. Voor mij luidt het ook echt de winter in. De dagen worden namelijk korter en hopelijk komt er vorst en sneeuw ❄.
De Traditie
Midwinterhoorn blazen is een eeuwen oude traditie die vaak van vader op zoon over gaat. Veel gezinnen in Twente hebben een midwinterhoorn. Mijn ouders hebben er ook één, maar ik kan er zelf nog geen fatsoenlijke toon uit krijgen. Het blazen op 1e advent noemen ze “anbloazn” en het “afbloazn” is dan op Driekoningen. Het midwinterhoornblazen is opgenomen op de nationale lijst van immaterieel cultureel erfgoed. En daar zijn wij Tukkers reuze trots op!
De klank van de midwinterhoorn noemen ze ’n oaln roop (de oude roep). Wist je dat? En dat de klanken van ’n oaln roop het mooist zijn wanneer het vriest en het droog weer is? En dat het geluid zelfs spookachtig klinkt wanneer het weerkaatst tegen een bevroren vijver of ondergrond? Voor het beste geluid staan de blazers vaak bij een waterput. Omdat deze als klankkast dient.
De Oorsprong
Deze is niet geheel duidelijk. Ze gaan uit van 2 mogelijkheden: Het midwinterhoorn blazen gebeurt om de komst van het Kerstfeest en de naderende geboorte van het Christuskind aan te kondigen. Of: het is een Heidens gebruik dat in de donkere dagen de ‘boze demonen’ verdrijft en de roep weergeeft naar het lentelicht. En deze laatste uitleg bevalt mij het beste. Ik ben namelijk een warmte mens.
Wist jij dat de midwinterhoorn ook een functie heeft als signaalinstrument? Zo gebruiken de Katholieke boeren het om elkaar te waarschuwen. Ze mochten namelijk van de Protestantse Drost geen verboden diensten bijwonen. En in de grensstreek blaasde men de midwinterhoorn om smokkelaars te waarschuwen wanneer de politie eraan kwam. Handig toch!
De Midwinterhoorn
Het is een traditioneel instrument dat in Twente veel te horen is. Het wordt vaak gemaakt van berken-, elzen- of wilgenhout. Het mondstuk op de midwinterhoorn noemen ze een “happe”. Het blazen op de midwinterhoorn is niet eenvoudig. Je moet vaak oefenen om er überhaupt een fatsoenlijk geluid uit te krijgen. Je leert het blazen het beste van een ervaren midwinterhoornblazer. Een geluid te krijgen uit de midwinterhoorn wil nog wel, maar om er een melodie van te maken, dat is toch echt andere koek.
Midwinterhoorn wandeling
Wil je genieten van de klanken van de midwinterhoorn? Dan raad ik je een midwinterhoornwandeling aan. Zo ervaar je de klanken het beste en kun je volop genieten van het winterlandschap in Twente. Er zijn meerdere wandelingen. Klik hier meer info!
Tip! Start vanaf Actief Twente en ga wandelend of met een voertuig richting de klanken van de midwinterhoorn. Geniet eerst van een heerlijk kopje warme chocolademelk met slagroom en ga daarna op pad. We hebben natuurlijk ook koffie of thee ☕. Wij ontvangen je graag!
Tot ziens bij de roep van de midwinterhoorn in Twente!
Deze blog is geschreven door Carolien Bruns. Zij schrijft wekelijks nieuwe blogs. Nieuwsgierig geworden? Lees dan ook haar andere blogs. Op zoek naar nog meer leuke bezigheden in de wintermaanden klik dan op de link!
Geschreven door
Carolien Bruns
Dit blog bericht is geschreven door Carolien Bruns. Zij schrijft blogs voor Actief Twente. Nieuwsgierig geworden? Lees ook haar andere blogs.
Lees alle berichten van Carolien Bruns